Paine de casa


Daca e sa spun ce-mi place la painea de casa, mai presus de placerea sa impletesc aluatul, de bucuria de a rupe bucati de paine calda, este mirosul de paine coapta care umple casa. Mi-amintesc ca nu aveam mai mult de 16 ani cand in vacantele de vara mergem la tara, sa-i ajutam pe bunici. Asa erau pe atunci vremurile.. faceam de mancare, mergeam la camp la sapa, la adunat de paie, ingrijeam animalele si pasarile din gospodarie.. dar cred ca oricine a trait o astfel de copilarie si-o aduce aminte cu jind.. Sambata era ziua in care se coacea paine pentru toata saptamana ce urma sa vie. Framantam painea in ligheanul mare de email, pe care abia il cuprindeam cu mainile sa-l mut de colo colo.. Puneam faina”la ochi” dupa cat de mare era vasul, dar stiu ca ieseau vreo 7-8 paini mari, ca trebuia sa ajunga si pentru noi si pentru ” oamenii de la deal”( de la camp 🙂 ). Apoi framantam in alt lighean mai mic, de placinte. Preferam mai mult cele cu branza, ca mi se parea o corvoada sa dau merele pe razatoare. Cand urma duminica „cu sot” stiam ca vine tata si faceam si varzari- minunatele placinte cu varza. Pentru cei ce n-au prins, in duminicile „cu sot” circulau doar masinile cu numar par. Da, stiu, acum se intampla si in Paris.. Si ce cuptor aveam! Puneam doua brate de lemne sa arda bine,  trageam jarul pe margini si cu o lopata de lemn, asezam mai intai painile apoi, mai inspre gura, placintele. Puneam gurariul si cam intr-o ora erau gata minunatiile. Le scoateam si le inveleam sa se inmoaie, apoi le pastram la racoare pentru toata saptamana.

Acum framant doar pentru 2 paini si avem nevoie de:

  • 1 kg faina
  • 1 plic drojdie uscata
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingura otet de mere
  • 600 ml apa
  • 20 ml ulei

Mai intai inmuiem drojdia in 100 ml apa, pentru 10 minute.  Stiu ca pe plicul de drojdie sau pe cub scrie pentru 500g de faina, insa eu pun un plic la 1 kg de faina pentru ca mi se pare ca se aspreste painea de la mai multa drojdie.

Intre timp, punem faina cernuta intr-un vas mai mare, ca sa aiba loc sa creasca aluatul.  Eu folosesc faina de la moara sau daca iau din comert verific eticheta sa nu aiba amelioratori sau alti agenti de crestere.

  • adugam sarea.    
  • peste faina punem  drojdia inmuiata si cei 500 ml de apa ce ne-au ramas. Amestecam.
  • adaugam 1 lingura otet de mere ( paine va ramane frageda mai multa vreme si se modeleaza  mai usor)
  • framantam pana se face o coca frumoasa. Cand e aproape gata stropesc aluatul cu cele 2 linguri de ulei si il mai framant pana se incorporeaza tot uleiul, iar in felul acesta se curata mai usor si mainile de aluat.
  • acoperim cu folie de prospetime sau cu un prosop si lasam la dospit 2-3 ore.  (Eu il las si de seara pana dimineata la frigider, insa dupa ce le pun in tava le trebuie un timp mai mare ca sa cresca ~ 3 ore.)
  • dupa ce a dospit, ungem 2 tavi cu ulei.
  • impartim coca in 2 parti, pentrtru 2 paini
  • luam o bucata, pentru o paine, si o impartim in  3 parti: 2 egale si una un pic mai mare        
  • cele doua bucati mai mici le mai impartim  inca o data in doua, iar cea mare in 3.
  • modelam primele doua bucati
  • si le impletim
  • asezam in tava
  • impletim si celelalte 2 bucati si le punem in tava
  • mai avem trei bucati: le impletim in 3
  • si asezam impletitura pe mijlocul celorlalte 2 din tava
  • procedam la fel si cu cealalta paine

 

Le acoperim si  lasam sa creasca aluatul (aprox. o ora si jumatate- doua ore). Incalzim cuptorul la 160 grade( foc mediu). Pana se incinge cuptorul, ungem painea: daca se vrea de post, cu apa si putin ulei, daca nu, cu ou batut.

  In functie de cuptor, de tavi,  coacerea dureaza intre 45-60 minute. Ca sa stiti daca e gata, ori faceti testul scobitorii  si iese curata, ori ridicati tava in mana cu un prosop 🙂 – daca e mai usoara decat atunci cand ati pus-o in cuptor, e gata. Daca va place crusta crocanta, o invelim intr-un prosop curat, insa daca vreti o coaja frageda punem cu tot cu prosop intr-o punga. Dupa ce s-a racit, o pastram intr-un loc racoros. Aceasta reteta e de baza, simpla.  In compozitie mai pot fi adaugate alte ingrediente ca seminte, unt, oua, dar eu o prefer pe aceasta cu mai putine calorii ca sa pot sa ma bucur mai mult de ea. 

 

 

Have any Question or Comment?

2 comments on “Paine de casa

[…]                                                         Pe bagheta sau paine de casa, cu castraveti murati, proaspeti sau cum imi place mie, cu salata cruda de sfecla rosie si hrean, […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Categorii

Abonare la blog via email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celor 820 de abonați