Papanasi cu dulceata de cirese amare


Cum se fac cei mai buni papanasi? Simplu: mergi pe mana gustului si modifici o reteta pana ajungi la reteta perfecta! De unde stiu ca este cea mai buna reteta  de papanasi? Pai… sa vedem… atunci cand ai mancat deja prea mult ca nu ai reusit sa te opresti din comandat si totusi iei o portie de papanasi pentru ca ai auzit ca si acestia sunt minunati.. atunci cand nu dovedesti sa-i explici ospatarului cat de bine erau echilibrate ingredientele de-au iesit atat de gustosi.. atunci, cand i-ai servit la desert dar mai iei  inca o portie pentru acasa, sau.. daca intr-o zi de marti,  te trezesti cu o doamna insarcinata, batand drumul de la Bucuresti pana la Vama Veche pentru o portie de papanasi! Bunii ei prieteni nu s-au abtinut sa nu-i povesteasca cum duminica, inainte de plecare, au mancat niste papanasi.. Mare bucurie cand vezi si simti asa ceva! E bucurie din lucruri simple, marunte.. Astazi vreau sa aduc aceasta bucurie si celor care poate, nu au mai gatit papanasi, aratandu-le cat de usor este sa faci papanasi din branza de vaci.

Eu vad papanasii ca pe un desert mai rafinat, nu pe aceeasi balanta cu placinta, de aceea ingredientele sunt atent alese pentru un produs finit de calitate.

Branza pe care o folosesc este ca o crema, trebuie sa aiba continut uscat cat mai mare ( altfel intra multa faina) si sa fie cat mai grasa. Toate aceste informatii le gasiti pe eticheta  produsului. Acestea sunt alegerile mele pentru branza de vaci pentru papanasi:

   

Smantana pentru papanasi trebuie sa fie „smantana de consum”, proaspata, de 25% grasime, pentru ca atunci cand o asezam pe papanasul fierbinte aceasta se topeste si insiropeaza bucatile de papanasi impreuna cu dulceata. Intr-adevar, e putin mai scumpa, pentru ca foarte putini producatori de lactate pastreaza calitatea naturala a smantanii.

De dulceata ce sa va spun? O dulceata buna gasim si in camara la noi, dar daca este sa o cumparam din comert,  aleg dulceturile cu suc natural de lamaie, fara „acid citric” (E330) in compozitie. Da, exista producatori romani care tin la calitatea produsului!

  ingrediente     Timp de     pregatire    Timp de            preparare       Portii pentru servire
             10        5 min       15 min     1 portie mare2 papanasi

 

Ingrediente:

  • 80 g branza de vaci proaspata
  • 1 ou
  • 1 lingura zahar (20 g)
  • 1 varf lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita esenta vanilie
  • coja rasa de portocala – optional
  • 90- 100 g faina alba de calitate
  • 300 ml ulei
  • 100 g smantana
  • 60 g dulceata de cirese amare
  •  2 frunze de menta

Mod de preparare:

  • punem 80 g de branza intr-un bol
  • adaugam un ou 
  •  si o lingura de zahar
  • peste branza, punem un varf de lingurita de bicarbonat de sodiu        
  • apoi o lingurita de esenta de vanilie 
  • amestecam bine pana se omogenizeaza branza si oul         
  • si mai amestecam pana straluceste compozitia, semn ca s-a topit si zaharul     
  • punem faina: spun 90-100g sau 4 linguri cu varf deoarece cantitatea de faina variaza in functie de cat de mare este oul. Daca este un ou mediu, punem 90 g de faina. Daca este un ou mai mare, punem 100g de faina. Trebuie mentinut acest echilibru intre faina si ou pentru ca: daca punem prea putina faina, compozitia va fi prea moale si papanasii rezultati vor fi plini de ulei; daca punem prea multa faina, papanasii nu vor mai fi pufosi, ci vor fi tari. 
  • punem intai 4 linguri de faina, amestecam usor sa se incorporeze toata faina si daca aluatul straluceste foarte tare mai trebuie adaugata o jumatate de lingura de faina, pana aluatul nu mai straluceste.
  • Acum pare dificil, dar dupa ce incepeti sa faceti va dati seama, de aceea am facut aceasta poza sa se vada consistenta compozitiei.
  • punem uleiul la incins. Eu folosesc un wok pentru a avea loc unde sa creasca papanasii. Masura- 300ml de ulei este cu aproximare pentru tigaia in care ii fac eu. Cantitatea optima de ulei in care trebuie prajiti papanasii variaza in functie de vasul in care ii faceti. Ideea este ca ei nu trebuie sa se scufunde complet in ulei, ci uleiul sa ajunga pana la jumatatea papanasului. In cazul cand avem prea mult ulei, cand punem compozitia, se va forma o crusta deasupra papanasului care il va impiedica sa cresca.  Ca sa ne dam seama cand temperatura uleiului este buna pentru a pune papanasii, punem o farama din compozitie in ulei. Cand aceasta bucatica se ridica deasupra, uleiul este gata si incepem sa modelam papanasii. Dam focul la mic! Umezim mainile sub jet de apa dar le scuturam sa nu picure apa in uleiul fierbinte 🙂 si impartind cantitatea in doua, luam o jumatate si o modelam rapid intre palme si ii dam forma de inel:
  • il asezam la fel de rapid in tigaie si il modelam pe al doilea          
  • mentinem focul mic. Dupa ce i-am asezat in ulei, asteptam 30 de secunde si scuturam putin tigaia sa se desfaca papanasii daca s-au lipit cumva (de tigaie sau intre ei). Mentinem focul mic si ii asteptam sa creasca. Nu ii intoarcem! Din cand in cand ii rotim in tigaie sa le schimbam locul, astfel nu riscam sa iasa mai rumeni intr-un loc. Nu ii stropim cu ulei fierbinte pe deasupra!  Dureaza 5-7 minute, in functie de cat de mare este papanasul pana ii intoarcem. Ai mei sunt gata: au format o crusta rumena si trebuie intorsi pe cealalta parte
  • ii intoarcem usor pe cealalta parte si scuturam putin tigaia ( isi formeaza crusta si nu se lipesc). Inca 5-7 minute si sunt gata. Cum stim ca sunt copti papanasii? Testul scobitorii: infingem o scobitoare in parte cea mai groasa(inalta) a papanasului. Daca scobitoarea iese cu bucatele de aluat, ii mai lasam in tigaie. Atunci putem sa-i mai intoarcem pe cealalta parte, si ii asteptam inca un pic. Daca scobitoarea iese curata, sunt gata sa-i scoatem pe hartie absorbanta. Daca ceva nu va iese, lasati un comentariu dupa articol si o dregem noi cumva! 
  • ii asezam pe farfuria de servit si punem cate o lingura de smantana pe fiecare. 
  • apoi cate o lingura zdravana de dulceata 🙂  
  • tocam fin cele doua frunze de menta proaspata si le asezam deasupra. In primul an de restaurant se faceau glume cu „patrunjelul” de decor :).  Stiu ca e cool  sa pui ” ceva verde” ca decor, dar vad preparate unde imaginea e frumoasa, insa gusturile nu se imbina.. Mereu voi spune ca daca gusti dintr-un preparat si inchizi ochii, acel gust trebuie sa fie un intreg format din partile ingredientelor.  Menta  este prezenta in dulceata de cirese inca de pe vremea bunicii, poate unii isi mai amintesc cu drag cum gaseam frunzele prin sirop..
  • si acum tehnica servirii :))  
  • insiropam bine si inchidem ochii! Cine-si aminteste de racoarea din Vama?

Have any Question or Comment?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Categorii

Abonare la blog via email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celor 820 de abonați