Pateu de casa din ficat


        Pe cat pare de complicat, pe atat de simplu si rapid este! Nu necesita cunostinte avansate, ci doar putina dragoste. Da, dragoste, pentru ca din dragoste pentru fiica mea am reusit sa combin legumele cu ficateii pentru a o face sa renunte la „pateul la cutie”, cel cu adaos de glutamat monosodic, ca „doar ala e bun”.. Eu il fac foarte des din ficat de pasare, dar m-am gandit sa scriu aceasta reteta acum pentru ca e vremea porcului si iese la fel de bun.

Iata de ce avem nevoie:

  • 500 g ficat (pasare/porc)
  • unt: 30 g (pentru inceput) + 20 g(pentru final)
  • 3 cepe mari (~300 g)
  • 2 morcovi (~200 g)
  • 2-3 dovlecei
  • 1 pastarnac (90 g)
  • sare
  • piper                                                                                                                                            Spalam si curatam ficateii, care atunci cand ii cumparam trebuie sa aiba o culoare frumoasa, violacee si nu galbuie, suprafata lor fiind lucioasa.                              Punem o cratita pe focul dat la mic si adaugam:
  • 30 g unt  
  •  ficateii (ii punem in tigaia inca rece ca sa nu faca crusta, caci atunci cand vom blendui tot sa aiba o consistenta cat mai fina)                         
  • ceapa                                                                                                              
  • dovleceii                                                                                                         
  • morcovul                                                                                                         
  • pastarnacul                                                                                                     
  • sare                                                                                                               
  • piper                                                                                                              
  • Punem un capac si inabusim la foc mic, amestecand din cand in cand.                               
  • In mod normal sarea pusa pe dovlecel si celelalte legume va  lasa apa in care sa se inabuse.
  • Daca legumele nu sunt foarte proaspete (sunt deshidratate) mai adaugam putina apa.
  • in 20-25 minute legumele si ficateii sunt gata, le putem blendui                 
  • sau pune in robotul de bucatarie, cum mi-e mai comod         
  •  cand este batut bine, mai adaugam celelalte 20 de grame unt 
  • il dam la rece intr-un recipient cu capac. Poate fi pastrat in frigider aproximativ 3 zile.                                                                                                                                                                        Pe bagheta sau paine de casa, cu castraveti murati, proaspeti sau cum imi place mie, cu salata cruda de sfecla rosie si hrean, este oricand o gustare sanatoasa, plina de fier, de vitaminele A, B, C, D, seleniu dar si de proteine.

Have any Question or Comment?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Categorii

Abonare la blog via email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celor 820 de abonați