Salata Vegi


Salata Vegi a avut multi fani cand era in meniu. Unii erau doar vegetarieni, altii, ca si mine mancatori de tot ce-i bun si sanatos. In iarna cand am conceput meniul, ma tot gandeam la clientii pe care ii avem la magazin si erau vegetarieni, cat de bucurosi erau ca aveau alternative pentru hrana lor. Atunci am spus ca trebuie sa am o salata care sa reprezinte un fel principal pentru vegetarieni si-am pornit cu baza de humus. Adaugam sau scoteam din ingrediente pana in momentul cand inchideam ochii si nu se mai simtea niciun gust predominant, ci doar ceva bun, ce-ti cerea a doua imbucatura.

Asa a iesit Salata Vegi, dupa unii mai scumpa decat un miel in Ajun de Paste, dar dupa mine plina de proteine, uleiuri sanatoase si atatea seminte,  fiecare in parte avand grija de cate ceva din organismul nostru. Acum voi scrie doar reteta, dar imi doresc ca in scurt timp sa scriu despre fiecare ingredient in parte ce contine si la ce ne ajuta daca il consumam.

Baza acestei salate este Humusul. Il puteti prepara din 2 forme de naut:

1.  Naut din conserva, care este gata fiert.        Recomand aceasta forma studentilor sau celor care nu au timp sa fiarba naut. Insa, cand il cumparati verificati eticheta sa nu contina altceva decat: naut, apa, sare. Alte ingrediente vor deteriora gustul final si nici ca am avea nevoie de ele.

2. Naut uscat. Si aici va explic cum il peregatesc:

Se spala nautul uscat in mai multe ape, pana ramane apa curata si se lasa la inmuiat ( eu pun seara sa-l fierb dimineata).

 

 

Dimineata ii schimb apa si-l pun la fiert in oala sub presiune, 25-30 minute. 

Humusul:   ( aici avem cantitatile pentru 2 portii)

-250 g naut fiert ( o conserva sau  250g fiert)

– 20 ml suc de lamaie

– 40 ml ulei din samburi de struguri ( poate fi folosit si ulei de floarea soarelui sau ulei de masline)

– 5 ml ulei de susan

– 1/4 lingurita sare (dupa gust)

Toate acestea le pun in robotul de bucatarie sau pot fi mixate la blender. 

 Cand fac humus pentru aceasta salata il fac mai moale, adica daca mai trebuie, mai adaug apa pentru a fi ca un dressing, nu atat de consistent ca humusul de pus pe lipie.

Si acum sa facem salata:

  • salata verde ( aprox 100g)
  • 180g humus
  • 80 g ardei Kapia copt
  • 1 lingura seminte crude de dovleac
  • 1 lingura seminte crude de floarea soarelui
  • 1  lingura susan alb
  • 1 lingura mac
  • 1 lingura goji
  • 1 lingura seminte de pin
  • 1/2 lingura seminte de in                                                                   
  • Se taie salata fasii  si se aseaza humusul in centru      
  • se aseaza fasiile de ardei kapia copt.      Acesta poate fi gasit in comert sub forma „ardei copt in otet” si poate fi folosit asa, sau poate fi ardei copt pus toamna la congelator, dar inainte de a-l aseza pe salata il asezonam cu sare si putin otet de mere.  
  •  apoi adaugam semintele:
  • seminte crude de dovleac  
  • seminte crude de floarea soarelui 
  • susan  
  • mac
  • goji                     
  • seminte crude de pin  
  • seminte de in                      Astfel am realizat o farfurie cu 600kcal, plina de ptoteine, foarte gustoasa si mai ales satioasa. 

Have any Question or Comment?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Categorii

Abonare la blog via email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celor 820 de abonați