Supa-crema de linte rosie


Cum sa faci un copil sa manance linte rosie? Uite-asa, ca un parinte insistent, faci mai multe incercari de supa: cu ardei, fara ardei, cu de-aia, fara de-aia, cu mai mult sau mai putin. Intr-o zi imi iese gustul supei dar eram sigura ca iar voi gasi legumele in marginea farfuriei asa ca am pus blenderul si-a iesit o crema pe care am decorat-o  dupa gustul meu. Am facut rapid si cateva crutoane si asteptarile au fost pe masura! Delicioasa! Astfel a intrat in meniul casei supa-crema de linte rosie ca o forma de rasfat..

Va avertizez ca este cea mai simpla supa ce poate fi gatita dar, fiecare etapa din pregatire si preparare  trebuie urmata intru totul, caci rezultatul final nu va fi cel asteptat daca nu aveti rabdare.

Avem nevoie de:

  • 500 g linte rosie
  • 40 ml ulei (~4 linguri)
  • 200 g ceapa (~2 buc)
  • 120 g morcov (~2 buc)
  • 100 g pastarnac ( ~1 buc)
  • 90 g telina
  •  1/4 lingurita seminte de marar
  • 1/2 lingurita seminte de chimen
  • 1/2 lingurita sare ( dupa gust)
  • piper                                                                                                                                  Si sa trecem la treaba!!!  Mai intai spalam lintea pana apa ramane curata (de 4-5 ori)    
  • Lasam lintea sa stea la inmuiat in apa.   Acum pregatim legumele pentru supa. Eu folosesc oala sub presiune deoarece fierbe foarte repede lintea. Punem aprox. 4 linguri de ulei. Focul este mic.   
  • adaugam ceapa                                                                   
  • morcovul
  • pastarnacul                                               
  • telina                                                          
  • sarea                                                          
  • semintele de marar                                                                                   
  • chimenul                                                                               
  • amestecam                                                          
  • si inabusim la foc mic, cu capac aprox. 15 min.  Nu uitati sa amestecati din cand in cand. Timpul este variabil in functie de cat de proaspete  (hidratate)  sunt legumele, temperatura la care le gatim.. Ceea ce va spuneam la inceput ca este obligatoriu sa tineti cont este acest proces de inabusire: nu timpul conteaza, ci rezultatul final- legumele se vor carameliza usor. Sa nu intelegeti ca trebuie adaugat zahar! Nu! Ele contin zaharuri in mod natural, ideea este  ca noi sa avem rabdare sa scoatem ce e mai bun din ele.                                                   
  •  Dupa cum vedeti legumele sunt gata!  
  •  Putem pune lintea inmuiata care deja arata altfel:      
  •  adaugam apa. Eu pun apa de trei ori cat volumul lintei pe care il am in bol dupa ce  s-a inmuiat. In oala mea pun apa peste linte pana la semnul 4 litri. Daca supa fierbe intr-o oala simpla, atunci va trebui sa mai adaugati inca o masura deoarece prin fierbere se mai evapora. La oala sub presiune nu se pierde din lichid prin evaporare decat foarte putin. 
  • adaugam piper
  •    gustam supa si mai adaugam sare                                             
  • amestecam si lasam sa fiarba. In oala normala dureaza 25-30 minute, eu pun capacul oalei si din momentul in care incepe sa fiarba ( scoate abur), o las 10 min.  
  • cand lintea este fiarta incepem sa blenduim                   
  • pana straluceste supa. Atunci este suficient de fina!                 
  • Daca vi se pare prea groasa (consistenta) se mai adauga apa fiarta. Cand se raceste supa se va mai ingrosa un pic.
  • Acum ca e gata eu o strecor ca alor mei nu le place chimenul ( mie daaa 🙂 )  dar si din pricina faptului ca uneori pastarnacul este mai dur si ar taia din finete. Dar nu este obligatoriu…          
  •   Ei, dragilor, am facut supa-crema de linte rosie! Poate fi servita! Acum este randul fiecaruia sa-si aduca contributia cu cate ceva: lamaie, fulgi de chilli, tabasco verde, tabasco rosu, mix turcesc de condimente, ulei de masline, ardei iute si tot ceea ca va place. Noi o servim cu seminte crude de dovleac, ulei din seminte crude de dovleac  si crutoane

Have any Question or Comment?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Categorii

Abonare la blog via email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celor 820 de abonați